Ezdra obavlja javno čitanje Zakona

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Biblija, ekumenski prijevod; preveo: Tomislav Dretar
Ezdra obavlja javno čitanje Zakona

Ezdra obavlja javno čitanje Zakona[uredi]

8 1 Sav puk, kao jedan čovjek, sakupi se na trgu koji je pred Vodenim vratima, i oni rekoše Ezdri1, pisaru, da donese knjigu Zakona Mojsijevog koju GOSPOD bijaše propisao Izraelu. 2 Svećenik Ezdra donese Zakon pred sabor, gdje se nalaziše ljudi, žene i svi oni koji bijahu kadri razumjeti ono što slušaju. Bijaše to prvi dan sedmog mjeseca2.
3 On pročita u knjizi, na trgu koji je pred Vodenim vratima, od zore sve do podneva, nasuprot ljudima, ženima i onima koji su kadri razumjeti. Uši sveg puka bijahu pozorne spram knjige Zakona.
4 Pisar Ezdra stajaše na jednoj drvenoj tribini koja je bila napravljena za tu priliku, a do njega se držaše Matitija, Šema, Anaja, Urija, Hilkija i Mazeja s desna, a s lijeva: Pedaja, Mišael, Malkija, Hašum, Hašbadana, Zekarija, Mešulam. 5 Ezdra3 otvori knjigu pred očima sveg puka, jer on bijaše iznad sveg puka, a dok on otvaraše knjigu sav puk stajaše. 6 Ezdra blagoslovi GOSPODA, velikog Boga, a sav puk odgovori: *»Amen! Amen!« podižući ruke. Potom oni se nakloniše i pokloniše pred GOSPODOM, licem prema zemlji. 7 Ješua, Bani, Šerebija, Jamin, Akuv, Šabtaj, Hodija, Mazeja, Kelita, Azarija, Jozabad, Hanan, Pelaja *leviti1 objašnjavaše Zakon puku, a puk stajaše uspravan na mjestu. 8 Oni čitaše u knjizi Zakona Božjeg, na jasan način2, dajući tom smisao, i činiše razumljivim ono što bijaše pročitano.
9 Tad Nehemija, upravitelj , Ezdra zvećenikzakonoznanac i leviti koji davaše puku obajšnjenja, rekoše svem puku: » Ovaj je dan posvećen GOSPODU vašem Bogu. Ne budite u žalosti i ne plačite! «  jer sav puk plakaše slušajući riječi Zakona. 10 On ime reče3: Hajdete, jedite s dobrog pladnja, pijte izvrsna pića, i dajte donositi porcije onima koji nisu mogli ništa pripremiti, jer ovaj dan posvećen je našem Gospodinu<. Ne budite u muci, jer radost GOSPODOVA, evo vaše snage!« 11 I leviti umirivaše sav puk govoreći: » Dajte tišine, jer ovaj je dan posvećen. Ne budite u muci.«
12 Tad sav puk ode jesti i piti, dati da se donose porcije i izražava velika radost, jer oni bijahu razumjeli riječi koje su im obznanjene.
Corner cro ld.gif
Corner cro rd.gif