Estera postaje kraljica - grčki

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Biblija, ekumenski prijevod; preveo: Tomislav Dretar
Estera postaje kraljica - grčki

Estera postaje kraljica - grčki[uredi]

  • 2 1 Poslije tih događaja, kad jednom jarost kralja bi stišana, kralj ne spomenu više Astin1, čuvajući u sjećanju njenu izjavu i način na koji bijaše osuđena. 2 Dvorjanici u njegovoj službi tada rekoše: ” Da se potraži za kralja mladih djevojaka, djevica i lijepih za vidjeti. 3 Da kralj postavi povjerenike u svim pokrajinama svojeg kraljevstva i nek' oni izaberu mladih djevojaka, djevica i lijepih za vidjeti, za dovesti ih u grad Suzu, u harem. Nek' tada one budu povjerene kraljevskom *eunuhu, čuvaru žena. Da im se daju pomade za ljepotu i da ih se opskrbi drugim potrepštinama. 4 Žena koja se bude svidjela kralju vladat će umjesto Vasti. “ Stvar se dopade kralju koji postupi na takav način.
  • 5 Bijaše u gradu Suzi jedan Židov po imenu Mardoše, potomak Jairosa, od Semejasa, Kizajasa, porijeklom iz plemena Benjaminova2; 6 bijaše to jedan izgnanik iz Jeruzalema kojeg Nabukodonozor, kralj Babilonije bijaše doveo u progonstvo3. 7 No on bijaše staratelj jednog djeteta, jedne kćeri svog strica Aminadaba; ona se zvala Estera. Ona bijaše izgubila svoje roditelje i Mardoše ju bijaše odgojio za svoju ženu. Mlada djevojka bijaše lijepa za vidjeti.
  • 8 Poslije proglašavanja zapovijedi kraljeve, prikupiše brojne mlade djevojke u gradu Suzi pod nadzorništvom Gaja, čuvara žena. 9 Mlada mu se djevojka dopade i postiže njegovu naklonost. On se požuri dati joj njene pomade za ljepotu i način hranjenja, i dati joj sedam najnaočitiji mladih djevojaka došlih iz palače. On ju prihvati dobro, nju i njene počasne dame u haremu1. 10 Estera ne bijaše otkrila ni svoj narod ni svoju domovinu; jer Mardoše joj bijaše zabranio to učiniti. 11 Pored toga, svakog dana, Mardoše se šetao kod ženskog dvorišta, vrebajući što će se dogoditi Esteri.
  • 12 Po isteku dvanaest mjeseci, bijaše došao čas za jednu mladu djevojku da dođe kod kralja. Razdoblje priprema se odvijalo ovako: tijekom šest mjeseci ona se mazala uljem od mirhe, potom tijekom šest mjeseci s balzamima i ženskim pomadama za ljepotu. 13 Tad ona ode pred kralja. Onaj koji bijaše ovlašten dopuštaše mladoj djevojci da ju prati od harema do kraljevskih odaja. 14 Na večer, ona iđaše; u jutro, ona se povlačaše u drugi harem, kojem Gaj, kraljevski eunuh, bijaše čuvarem.. Ona tada ne iđaše više kralju osim ako nije poimence pozvana.
  • 15 Kad za Esteru, kćer Aminadaba, strica Mardošejeva bi ispunjen rok da se približi

kralju, ona ne bijaše odbila ništa od zapovijedi eunuha čuvara žena. U stvari, Ester zadobi naklonost svih onih koji ju vidješe. 16 Ester se dakle približi kralju Artakserksu, u njegovu kraljevsku pala-ču, dvanaestog mjeseca, tj. u Adaru1, sedme godine vladavine. 17 A kralj se zaljubi u Esteru koja zadobi više naklonosti više no sve mlade djevojke. On njoj tada stavi vijenac svoje supruge. 18 Po tome, za sve svoje prijatelje i sve moćnike, kralj priredi jednu veliku gozbu od sedam dana i on proslavi svoju svadbu s Esterom.. On odobri jedno sniženje poreza2 svim podanicima u svom kraljevstvu.

  • 19 Mardoše je služio na Dvoru. 20 Estera nije otkrila svoje domovine; njoj je bio Mardoše preporučio ovo: bojati se Boga i ispunjavati njegove zapovjedi - kao dok je bila s njim. Estera ne pro-mijeni svog držanja.
Corner cro ld.gif
Corner cro rd.gif