Deklaracija Udruge američkih Hrvata za potporu BiH Hrvata

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Deklaracija Udruge američkih Hrvata za potporu BiH Hrvata
autor: Udruge američkih Hrvata

17. svibnja 2001.

Izvor: Ganganet Deklaracija Udruge američkih Hrvata za potporu BiH Hrvata, pristupljeno 18. svibnja 2012.

Udruge americkih Hrvata
Washington, 17. svibnja 2001
Deklaracija za potporu BiH Hrvata

Udruga americkih Hrvata negoduje protiv politike vlade u Zagrebu prema Bosni i Hercegovini. Polovicni pokušaj Mesiceve i Racanove politike je u amandmanima koje je usvojio Sabor i koji je pripremio SDP.

Udruga americkih Hrvata takodjer smatra neophodnim javno se ograditi od tih amandmane i pozicije NFCA koja je poduprijela te amandmane u svojem priopcenju izdatom od predsjednika NFCA 1. svibnja.

Taj dokument izražava neke simpatije za Hrvate u Bosni i Hercegovini, ali u biti razvlašcuje Hrvate i legitimizira mjere koje su na njih izvršene. To se posebno ogleda u sljedecoj izjavi: «Hrvatski Sabor izražava duboko suprostavljanje i žaljenje zbog odluka koje je usvojio Hrvatski narodni sabor na svojem zasjedanju u Mostaru o ustanovljenju privremene samouprave.»

Udruga americkih Hrvata smatra da je odluka hrvatskog vodstva potpuno poduprta od strane hrvatskog naroda da se povuce iz federalne vlade kao izravan odgovor na jednostranu reviziju Dajtonskog mirovnog sporazuma od strane medjunarodne zajednice. Wolfgang Petritsch i medjunarodna zajednica razvlastili su Hrvate i kapriciozno uklonili dužnosnike koji su pošteno izabrani od hrvatskog naroda. Medjunarodni dužnosnici su krenuli u kampanju ekonomskog gušenja i uništenja hrvatskog identiteta u Bosni i Hercegovini.

Jasno je da je Katolicka crkva stala u potpunu opoziciju takozvanoj «anti-nacionalistickoj» kampanji medjunarodne zajednice kojom namjeravaju uništiti hrvatsku kulturu u BiH. Izjava biskupske konferencije BIH ukazuje na cinjenicu da medjunarodna zajednica nije uspjela zaštititi prava Hrvata kao najmalobrojnijeg naroda u BIH.

Kada je nadbiskup Ratko Peric govorio na misi Kraljici mira u Hrasnom u svom govoru istaknuo je: «… u posljednjih 550 godina, redali su se na ovim prostorima Nabukodonozori i Ahasveri, tudjini za tudjinima, sa svim svojim oružanm snagama: turskim askerima i austrijskim soldatima, jugoslavenskim armijama i medjunarodnim esforima da nam svojim Ahd-namama, Aneksijama, Obznanima, Avnojima i Daytonima uskracuju ili na kapaljke daju prava i slobode koje nam je Bog u obilnoj podario mjeri.» Biskup je rekao da njemu izgleda kako «kao da se svjetska sila svom svojom moci urotila da dokrajci povijesne planove o uklanjanju i uništenju katolicizma u ovim krajevima.»

Udruga americkih Hrvata potpuno podupire prava BiH Hrvata da se suprostave antiustavnim mjerama medjunarodne zajednice i nedosljednoj i samovoljnoj primjeni Daytonskog sporazuma. Zbog toga se mi ne slažemo s politikom Mesica i Racana prema Bosni i Hercegovini. Zbog toga se ogradjujemo od stajališta udruge NFCA.

predsjednik:
Frank Brozovich