Bunjevci i Bunjevke!

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Bunjevci i Bunjevke!
autor: Hrvatsko pjevačko društvo Neven, Hrvatska akademska omladina i Prosvjetno društvo Neven.

Proglas bunjevačkim Hrvatima i Hrvaticama povodom proslave tisućite godišnjice hrvatskoga kraljevstva u Subotici 1925. godine.

Izvor:

http://www.zkvh.org.rs/images/stories/bastina/bunjevci%20i%20bunjevke%20neven-m.jpg


Bunjevci i Bunjevke!

Mi smo potomci onih slavnih junaka oko Bune i Neretve, koji su prije hiljadu godina krunisali na Duvanjskom Polju Tomislava za prvoga hrvatskog kralja. Naši su praoci već prije hiljadu godina stvorili znojem i krvlju hrvatsku kraljevinu, koja je bila i velika i silna.

Danas, kada se navršava hiljadu godina tog znamenitog događaja širom naše domovine, gdjegod žive Hrvati, slavi se 1000-godišnjica hrvatskog kraljevstva. Subotica bila, gnijezdo bunjevačkih Hrvata, također slavi ovaj istorijski čin našega naroda i to 20-og septembra. Naši su praoci bili junaci nad junacima, junački su se borili za narod svoj, a mi njihovi potomci ne smijemo ih zatajati već ih moramo slijediti.

Tko ljubi rod svoj, jezik, vjeru praotaca svojih mora doći na ovu veličanstvenu proslavu, da dokaže cijelomu svijetu, da smo Hrvati, što su nam bili i praoci.

Braćo i Sestre! 20 septembar je dan naše slave, našega veselja. 20 septembar je dan hrvatske sloge u biloj nam Subotici. 20 septembra svaki svijestan Bunjevac bez obzira na partijsku boju mora prisustvovati na proslavi, jer ovo nije partizanstvo, ovo je narodna proslava bunjevačkih Hrvata. Tko neće na ovu proslavu, taj je kukavica, izdajica roda rođenoga. Tko ne ljubi svoje svetinje, tko ne će da se bori za svoja hrvatska i vjerska prava nije dostojan imena svojih praotaca.

Momci! Mladići! Pojašite konje svoje i pohrlite 20 sept. u nedjelju na proslavu, da nam povorka bude što sjajnija, što veličanstvenija kako to Subotici i dolikuje. Budite zahvalni sinovi vaših praotaca. Dokažite da u žilama vašim kuca krv vaših praotaca koji su stvarali Hrvatsku veliku i silnu.

Bunjevci i Bunjevke! Svaki posao ostavite na stranu i pohrlite u nedjelju na proslavu 1000-godišnjice hrv. kraljevstva, da dokažemo, da je Subotica hrvatska, da nikada nećemo zatajati jezik i vjeru svojih praotaca. Dođite i posvjedočite pod vedrim nebom da se nikada ne odričete prava, koja Vam kao Hrvatu pripadaju.

Bunjevci! Vi koji ljubite svoje, a ne dirate, ne otimate, što više poštujete tuđe, u znak vaše velike radosti okitite u nedjelju kuće vaše zastavama i cvijećem. 20 sept. u Subotici biloj neka se ori pjesma, neka se vije bunjevačko kolo.

ŽIVILA HRVATSKA! ŽIVILI BUNJEVAČKI HRVATI!

Hrvatsko pjevačko društvo Neven Hrvatska akademska omladina Prosvjetno društvo Neven