Aza poduzima religiozne reforme

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Biblija, ekumenski prijevod; preveo: Tomislav Dretar
Aza poduzima religiozne reforme

Aza poduzima religiozne reforme[uredi VE]

(1 Krlj 15.1215 )
15 1 Azarijahu, sin Obedov, nad kojim bi duh Božji2, 2 iziđe pred Azaa i reče mu: ” Slušajte me, Aza kao i sva Juda i Benjamin! GOSPOD je s vama, kad ste vi s njim. Ako li ga vi potražite, on će se dopustiti pronaći od vas; ali, ako li ga vi napustite, i on vas napušta. 3 Za vrijeme dugog vremena Izrael je bio bez istinskog Boga, bez svećenika za obučavati, bez Zakona3. 4 Ali u svojoj nevolji oni su se vratili prema GOSPODU, Bogu Izraelovu; oni su ga tražili i on se dopustio pronaći od njih. 5 U ono vrijeme, ne bijaše nikakve sigurnosti za one koji odlaziše i dolaziše, već naprotiv veliki užasi nad svim stanovnicima zemalja. 6 Tukoše se narod protiv naroda i grad protiv grada, jer Bog ih bijaše protresao svim vrstama nevolja. 7 Ali vi, budite postojani, nek' vaše ruke ne klonu nikad, jer bit će jedna plaća za vaš rad!1“
8 Kad Aza sasluša te riječi i *proročanstvo proroka Odeda, on se osmjeli i dade da nestanu gnusnosti iz sve zemlje Judine i Be,njaminove, kao i iz gradova koje bijaše osvojio u planini Efraim. On obnovi *oltar GOSPODOV, koji je pred *predvorjem2 GOSPODOVIM. 9 On sakupi svu judu i sav Benjamin i s njima izbjeglice pridošle iz Efraima, Manasea i iz Simeona, jer ljudi Izraelovi bijahu se u velikom broju okrenuli k njemu kad bijahu vidjeli da GOSPOD, njegov Bog, bijaše s njim. 10 Oni se sakupiše u Jeruzalemu trećeg mjeseca petnaeste godine Azavljeve vladavine. 11 Oni *žrtvovaše GOSPODU u onaj dan, nad plijenom koji bijahu donijeli, 700 goveda i 7.000 glava sitne stoke. 12 Oni uđoše u *Savez, za tražiti GOSPODA, Boga svojih otaca3, svim srcem svojim i svom svojom dušom. 13 I tko god ne tražiše GOSPODA, Boga Izraelovog, bijaše usmrćen, od najmanjeg do do najvećeg, od čovjeka do žene. 14 Oni prisegnuše GOSPODU s jednom velikom grajom, zvonjavom, trubama i rogovima, 15 i sva Juda se radovala prisezi. Kako to bijaše svim srcem njihovim i svom njihovom dobrom voljom što oni tražiše njega, GOSPOD se dopusti pronaći od njih i on im dade spokoj sa svih strana.
16 Kralj čak liši svoju majku Maaku njenog položaja kraljice majke, jer ona bijaše načinila jedan besramni idol za Ašera1; Aza obori taj besramni idol, raskomada ga i spali ga u klancu Cedrona. 17 Ali visoka *mjesta ne nestadoše iz Izraela. Ipak, srce Azavljevo ostade pošteno tijekom cijelog njegovog života. 18 On donese u Kuću Božju srebro, zlato i predmete koje su njegov otac i on sam stavili na stranu. 19 Ne bi više nikako rata2 sve do trideset i pete godine Azavljeve vladavine.
Corner cro ld.gif
Corner cro rd.gif