Židovska osveta - grčki

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Biblija, ekumenski prijevod; preveo: Tomislav Dretar
Židovska osveta - grčki

Židovska osveta - grčki[uredi]

  • 9 1 Naime dvanaestog mjeseca, tj. ”Adara1“, trinaestog u mjesecu, pisma napisana od kralja bijahu stigla na odredište. 2 Istog dana biše uništeni neprijatelji Židova. Nitko nije opstao, bojali su se njih. 3 Nadupravitelji, prinčevi i kraljevski tajnici imahu obzira spram Židova, jer Mardošejev užas njih pritiskaše. 4 Kraljevska zapovijed imaše za rezultat pronijeti njegovo ime po svem kraljevstvu.
  • 6 U gradu Suzi, Židovi pobiše 500 ljudi 7 kao i Parsanestaina, Delfona, Fasga, 8 Fardata, Bareja, Sarbaka 9 Marmazima, Arufaiza, Arzaiosa i Zabutajosa, 10 deset sinova Hamana, sina Hamana, Bugajosa2, sina Hamadatosa, neprijatelja Židova. Potom se oni predadoše pljačkanju. Istog dana, 11 dade se kralju broj ubijenih u Suzi.
  • 12 Kralj tad reče Esteri: ” U Suzi Židovi su pobili 500 ljudi. Kako, prema tvom mišljenju, postupiše oni u okolici Što tražiš ti još Ti ćeš to imati također.“ 13 Estera odgovori kralju: ” Da se odobri Židovima postupiti jednako sutra, na način takav da se objesi deset Hamanovih sinova3.“ 14 On odobri da bude tako, i, za gradske Židove, on obznani jedan ukaz da se objese tijela Hamanovih sinova. 15 Židovi iz Suze se dakle okupiše četrnaestog ”Adara“1; oni ubiše 300 ljudi, ne odajući se pljačkanju.
  • 16 Glede drugih Židova kraljevstva, oni se okupiše, držeći se na oprezu. Oni dobiše od svojih neprijatelja odmor2; naime oni bijahu uništili 15.000 osoba trinaesti ”Adara“, ne odajući se pljačkanju. Četrnaestog oni se odmoriše istog mjeseca i provedoše taj dan odmora u odmoru i veselju, 18 dok Židovi iz grada Suze, također četrnaestog, ne uzimajući odmora provedoše tada petnaesti u veselju i slavlju. 19 To je zbog čega Židovi, razasuti u svim pokrajinama u inozemstvu, slavljaše četrnaesti ”Adar“ kao jedan sudbeni dan u veselju, šaljući uzajamno ponude jedni drugima.3
Corner cro ld.gif
Corner cro rd.gif