Zajednička izjava 19. rujna 1995. predsjednika RH Tuđmana, predsjednika Predsjedništva RBiH Izetbegovića i predsjednika FBiH Zubaka

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Zajednička izjava 19. rujna 1995. predsjednika RH Tuđmana, predsjednika Predsjedništva RBiH Izetbegovića i predsjednika FBiH Zubaka
autor: [[Autor:|]]

Izvor: http://www.predsjednik.hr/Zagreb19.09.1995 Dopuštenje: http://www.predsjednik.hr/Impresum "Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora."


<poem>

Na zajednickom sastanku, Predsjednik Republike Hrvatske Tudjman, Predsjednik Predsjednistva Republike Bosne i Hercegovine Izetbegovic i Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Zubak suglasili su se o sljedecim nacelima. Oni:

- potvrdjuju svoju potporu americkoj mirovnoj inicijativi i planu Kontaktne skupine.

- ponovno potvrdjuju svoju cvrstu opredijeljenost za Washingtonski sporazum, Ustav Federacije i kasnije sporazume ciji je cilj jacanje Federacije i njenih odnosa s Republikom Hrvatskom.

- suglasni su da predstavnici hrvatskog i bosnjackog naroda bez odlaganja pristupe integraciji funkcija Republike i Federacije Bosne i Hercegovine.

- ponovno potvrdjuju svoju cvrstu opredijeljenost za Splitski sporazum i izjavljuju da ce se strateska suradnja nastaviti s ciljem snaznijeg doprinosa mirovnom procesu, ocuvanja suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Bosne i Hercegovine i uredjenja teritorijalnih i administrativnih odnosa u oslobodjenim podrucjima.

- suglasni su da se politicka rjesenja za oslobodjena podrucja utvrde kasnije politickim dijalogom u skladu s Washingtonskim sporazumom i Zenevskim nacelima, te bez obzira na identitet oslobodilacke vojske.

- ponovno naglasavaju svoju suglasnost za daljnju nazocnost i djelovanje medjunarodnih humanitarnih organizacija. - suglasni su da sve izbjeglice i prognanici imaju pravo da se vrate svojim kucama.

- pozdravljaju i daju potporu daljnjem iznimno vaznom radu arbitra.

- suglasni su da rijese pitanja u svezi daljnjeg razmjestanja i djelovanja Snaga za brzu intervenciju (RRF) u njihovoj misiji oko Sarajeva.


U Zagrebu, 19. rujna 1995.