Stranica:Ruski pripovjedači (1894).djvu/222

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ova stranica je ispravljena


biti gotov, ako bude sam pisao, pa zato uzme diktovati. Diktovao je budućoj svojoj ženi Ani Grigorjevnoj, koja je za njim pisala stenografijski. To je trajalo tri tjedna. Ali pripoviest ipak ne prispje kraju; no nema nesreće bez sreće, u to vrieme Dostojevski se upoznade sa svojom pisaricom i za nekoliko mjeseci (15. februara 1867.) oženi se njom.

Četiri godine iza toga probavio je Dostojevski u Njemačkoj i Švicarskoj. Deficit je postao kroničan, u Ženevi je na priliku morao u Ogareva pozajmljivati po 5 ili 10 rubalja, često je morao zalagati opravu ili stiskati se u jednu sobicu. God. 1868. napisao je »Idiota«, 1869. »Vječnoga muža«, a 1870. »Biese«. U listovima ovih godina on se postojano tuži na biedu i siromaštvo. U tom očaju piše romane s najvećom mukom. »Ah kad bih ja mogao pisati onako, kako piše Turgenjev!« kliče u nekom pismu. On je nezadovoljan svojim radom, pun je nepovjerljivosti k sebi, boji se za svoju reputaciju, osjeća nedostatke u izradbi, a uza to ga muči bolest i bieda. To je nevidljiva, no užasna tragedija njegova života, pa je ova nenormalnost i prisiljenost ostavila težke, neliepe tragove u divnim djelima ovoga genija. Rob, podanik, literarni proletarac — takav genij! Imao je i zašto očajavati.

Godine u tudjini prolazile su tužno i jednolično. I muž i žena htjeli bi u Rusiju, ali nemaju čim otići, pa i tamo ih čekaju dužitelji. Svjetlost i radost unosila su samo djeca, njihovo tepanje, prvi koraci, no lako je pomisliti, kako ih je bilo težko otcu hraniti.

God. 1871., 8. juna, ne mogući više izdržati u tudjini Dostojevski se vrati u Petrograd. G. 1873. na priedlog kneza Meščerskoga postane on urednikom »Graždanina« dobivajući 200 rub. na mjesec osim nagradâ za članke. G. 1875. napisa roman »Podrostokъ« (Podmladak), a izišao je roman u »Oteč. Zap.« U tom se vidi, do kolike je slave došao Dostojevski, kad se i žurnali protivnoga smjera otimlju za njegova djela. G. 1876. poče objelodanjivati Dostojevski »Dnevnik spisateljev«.

Novčane su se prilike u to doba piscu znatno popravile. Njegova žena lati se izdavanja njegovih predjašnjih djela i