Razgovor sa suradnikom:Uspjeh je ključ života

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Predložak:--Uspjeh je ključ života (razgovor) 15:22, 12. travnja 2020. (CEST)Odgovor[odgovori]

Savjet[uredi]

Uspješe, ovo se stavlja na vrh članka.

{{Kakvoća teksta|100%}} ili
{{Kakvoća teksta|75%}} ili
{{Kakvoća teksta|50%}} ili
{{Kakvoća teksta|25%}}  - ovu stavi kad si stavia gotov tekst. Ako je "čist" i sređen i skockan, možeš odmah stavit 100%. Ako treba prevesti s drugog jezika, onda stavi 25%. Na dnu će biti kategorija "Dovršenost 25%" i čitatelj će znati da tekst treba biti dovršen.

Iza toga staviš ovo. N.pr.:

{{zaglavlje
 | prethodni  = 
 | sljedeći  = 
 | naslov   = Pacta conventa (poznata i kao ''Qualiter'')
 | odjeljak  = 
 | autor    = nepoznat 
 | prevoditelj = Jaroslav Šidak
 | bilješke  = '''Pacta conventa''', poznata i kao '''''Qualiter''''', '''''Concordia''''', '''''Appendicula''''' i '''''Memoriale''''', sačuvana je kao dodatak trogirskom rukopisu ''Historie Salonitane'' iz druge polovice 14. stoljeća, zbog čega je poznata i kao '''''Trogirska apendikula'''''.
}}

Ala, sritno uređivanje! Kubura2 (razgovor) 04:02, 8. svibnja 2020. (CEST)Odgovor[odgovori]

Zamolba[uredi]

Molim te, nemoj stavljati zakone na Wikizvor. Namjere su ti dobre i poštene, ali pogrješno je to činiti. Druga je stvar ako stavljaš recimo deklaracije iz Narodnih novina, njih slobodno stavi. Kubura2 (razgovor) 21:35, 21. kolovoza 2020. (CEST)Odgovor[odgovori]

Recimo, možeš ovo staviti na Wikiizvor. Nije to izjava neke marginalne samodopadne zajednice, nego Hrvatskoga svjetskog kongresa. [1] Ala, uživaj u uređivanju! Kubura2 (razgovor) 21:45, 21. kolovoza 2020. (CEST)Odgovor[odgovori]

Nema potrebe biti kopijom Narodnih novina. Uostalom, glupo je preuzimati gomilu zakona a i nije baš uputno sustavno preuzimati cjeloviti sadržaj. Kubura2 (razgovor) 13:35, 17. rujna 2020. (CEST)Odgovor[odgovori]

O kriterijima dodavanja tekstova iz Narodnih novina, općenito gledano pravnih propisa[uredi]

Cijenjeni suradniče Uspjeh je ključ života,

wikisource:What Wikisource includes#Consensus (stanje u izmjeni broj: 9764117 od 13. pros. 2019. u 19,53,21 po srednjoeuropskome vremenu), navodi da se za djela koja imaju veliku važnost ili povijesnu vrijednost, ako previše ne odstupaju od kriterija, može omogućavati pohrana na Wikizvoru.

To bi prije svega značilo, da se djelo nalazi objavljeno u kakvom zborniku određene tematike, u ovom slučaju prava. I to povijesno značajnome. Nije ni za Wikizvor dovoljno da je neki tekst otvorenoga sadržaja, pa da bi nužno bio prihvatljiv za Wikizvor.

Ono što na nekim projektima rade, gdje se štanca iz službenih listova i službenih glasnika do razine izmjena i dopuna i slično, to svakako nije sukladno kriterijima ovoga jezičnog izdanja Wikizvora.

Kao što sam naveo u slučaju ovoga izvora (trajna poveznica: 57634 od 15. pros. 2018. u 13,16,06 po srednjoeuropskome vremenu), ne bi trebalo postavljati izvore koji nisu sukladni izvorniku sadržaja/teksta odnosno originala, a ni objavljenom u Narodnim novinama (ponekad različito od izvornika zbog načina tiska).

Više je razloga zašto ne postavljati javno dostupne tekstove iz Narodnih novina: (a) izmjene, dopune, ispravci, odluke Ustavnoga suda Republike Hrvatske, vjerodostojna tumačenja pojedinih odredbi koja su dana u prošlosti, dijelovi drugih zakona kojima se mijenja neki izvorni tekst, uredbe kojima se mijenjaju dijelovi zakona... iako imaju svoj datum donošenja i datum objave, teško da zadovoljavaju kriterije, što će reći: očekuje se pročišćeni tekst; no pročišćeni tekst dijelom je i autorsko djelo. (b) velika je razlika kada se postavi tekst iz Narodnih novina koji je više-manje ustaljen u praksi, čak i ako nije iz bilo koga razloga kompletan, ali je kompletniji od postojećega u elektroničkome izdanju Narodnih novina ili teži takvoj kompletnosti, na kom će dio suradnika međusobno surađivati ne bi li došli do istinskoga izvornika, te ako je pritom zadovoljeno načelo o velikoj važnosti ili povijesnoj vrijednosti.

Tehnički gledano, ukazi o proglašenju zakona odnosno odluke o proglašenju nisu sastavni dio zakonskog teksta, nose svoj vlastiti broj ukaza odnosno odluke, svoj vlastiti datum. Naravno, te su odluke odnosno ukazi dio procedure objave zakona, no po mom viđenju nisu dio zakonskoga teksta, svaka izmjena i dopuna ima odluku o proglašenju, pa se ne navode ni u pročišćenim tekstovima raznih izdavača baš sve te odluke.

Svaka wikizajednica suradnica i suradnika može donositi vlastite odluke o kriterijima uključivanja u sadržaje pojedinog jezičnog izdanja wikizvora, uz osnovni uvjet da se ne postavljaju štancerajski nedovoljno oblikovani tekstovi. Teško je dati potpuni prikaz stanja po pitanju određivanja važnosti i vrijednosti, no svakako nisu poželjni doprinosi u kojima se štancerajski pristupa dodavanju izvora na wikizvoru, bez potrebnoga oblikovanja, bez potrebnih navoda o izvorniku i sličnoga. Hvala na razumijevanju. Lijep pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 1,34; 23. kolovoza 2020. (SEV)