Prosvjedno pismo predstavnika Hrvatskoga svjetskog kongresa Južne Amerike gradonačelniku Zagreba povodom dodjele Medalje grada Zagreba Budimiru Lončaru

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Prosvjedno pismo predstavnika Hrvatskoga svjetskog kongresa Južne Amerike gradonačelniku Zagreba povodom dodjele Medalje grada Zagreba Budimiru Lončaru
autor: Lic. Hugo Estigarribia, potpredsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa za Južnu Ameriku i predstavnik za Paraguay; Stella Hubmayer, glasnogovornica za Južnu Ameriku; Dubravka Frkovic, predstavnik za Argentinu; Jorge Kuljis, predstavnik za Boliviju; Vladimir Sesar, predstavnik za Brasil; Mauricio Kuljis, predstavnik za Chile; Luis Aviles Uscocovich, predstavnik za Ekuador; Mirko Lissa Vodanovic, predstavnik za Peru; Josip Hrgetic, predstavnik za Venezuelu.

Prosvjedno pismo „gradonačelniku glavnog grada svih Hrvata“ Milanu Bandiću uputili su predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa Južne Amerike Nadnevak objave na stranicama Hrvatskoga svjetskog kongresa: 13. veljače 2019.. Napisano u Asunciónu, 8. veljače 2019.

Izvor: Hrvatski svjetski kongres


Poštovani gospodine gradonačelniče Bandiću,

Ovim pismom želimo izraziti naš prosvjed na Vašu nakanu dodjele Medalje grada Zagreba Budimiru Lončaru za izuzetna postignuća i značajan doprinos međunarodnoj suradnji Republike Hrvatske i ostalih zemalja članica EU, koja je vidljiva iz zaključka od 25. siječnja 2019. godine.

Iseljavanje Hrvata u Južnu Ameriku dogodilo se zbog ekonomskih i političkih razloga. Mnogi Hrvati su dobili status “neprijatelja” samo zbog toga što su imali hrvatske ideale. Budimir Lončar je rukovodio posebnim odjelom Ministarstva vanjskih poslova u SFRJ. Morate se sjećati da je on bio jedan od najžešćih protivnika osamostaljenja Republike Hrvatske. Tražio je da UN napravi blokadu oružja Hrvatskoj. Tada je uveden embargo na isporuku oružja kao jedna od glavnih poluga politike međunarodne zajednice i onemogućen je svaki značajniji pokušaj Hrvatske, kao i BiH, na pravo na samoobranu.

Smatramo da je ovo (upućivanje prosvjeda) naša moralna dužnost i zahtjevamo da povučete zaključak o dodjeli Medalje grada Zagreba Budimiru Lončaru, kaže se u prosvjednom pismu kojeg potpisuju:

Lic. Hugo Estigarribia,
potpredsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa za Južnu Ameriku i predstavnik za Paraguay

Stella Hubmayer,
Glasnogovornica za Južnu Ameriku

Dubravka Frkovic, predstavnik za Argentinu
Jorge Kuljis, predstavnik za Boliviju
Vladimir Sesar, predstavnik za Brasil
Mauricio Kuljis, predstavnik za Chile
Luis Aviles Uscocovich, predstavnik za Ekuador
Mirko Lissa Vodanovic, predstavnik za Peru
Josip Hrgetic, predstavnik za Venezuelu