Proglas vodstva HNS-a pripadnicima HVO-a

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Proglas Hrvatskog narodnog sabora pripadnicima HVO-a
autor: Hrvatski narodni sabor

Od 27. ožujka 2001.

Izvor: Ganganet Proglas vodstva Hrvatskog narodnog sabora, pristupljeno 19. svibnja 2012.
(vidi i Croinfo - vijesti [1] i Slobodna Dalmacija Marijan Sivrić: PREPORUKA HRVATSKOG NARODNOG SABORA HRVATSKIM VOJNICIMA I ČASNICIMA: Raspustite HVO!)
Proglas vodstva HNS-a pripadnicima HVO-a


1. Svi vojnici HVO-a koji poštuju zakonite predstavnike kojimaje hvatski narod plebiscitarno dao vlastito povjerenje na demokratskim izborima brane pravo svoga naroda na političku slobodu i njegovo narodno i ljudsko dostojanstvo.

2. Budući da je hrvatski narod konstututivan, suveren i Ustavom zajamčena ravnopravnost s druga dva konstututivna naroda, vlast takozvane Alijanse za Hrvate je nedemokratska, neustavna, nezakonita i nelegitimna.

3. Sve smjene i imenovanja koja nezakonito poduzima takozvani ministar takozvane Vlade Federacije su nezakonite.I da se radi o legitimno izabranom ministru ove odluke bi također bile nezakonite s obzirom da ustavno i zakonito takve odluke može donositi samo civilni zapovjednik (hrvatski član Predsjedništva BiH).

4. S obzirom da SFOR prijeti nasilnim ostvarenjem nezakonitih smjena i imenovanja, vodstvo Hrvatskog narodnog sabora savjetuje i preporučuje pripadnicima Hrvatskog Vijeća Odbrane privremeno samoraspuštanje.Hrvatski će časnici i vojnici preferirati slobodu i dostojanstvo svoga naroda pred bilo kakvim materijalnim obećanjima i ponudama svijesni da se sloboda ne prodaje ni za kakvo blago svijeta.

5. Ova se politička obećanja ne smiju nikakvim djelovanjima pripadnika HVO-a pretvoriti u sigurnosna pitanja.Treba se dostojanstveno ponašati da se ne izazovu novi i teži postupci.Pripadnici HVO-a su dužni ničim ne dopustiti da se amnestiraju političke radnje usmjerene protiv hrvatskog naroda.

6. Privremeno samoraspuštanje HVO do konačnog razriješenja putem političkih pregovora bosanskohercegovačke političke krize i postizanja potpune ravnopravnosti hrvatskog naroda (s druga dva konstitutivna naroda) oblik je njegova spašavanja od nedemokratskih i nezakonitih pritisaka kako bi se u konačnici Hrvatsko Vijeće Obrane u budućoj zajedničkoj vojsci Bosne i Hercegovine moglo pojaviti kao punopravna sastavnica