Wikizvor:Što je Wikizvor?

Izvor: Wikizvor
Inačica 58516 od 27. srpnja 2020. u 22:30 koju je unio Nesmir Kudilovic (Razgovor | doprinosi) (sit.)
(razl) ←Starija inačica | vidi trenutačnu inačicu (razl) | Novija inačica→ (razl)

Wikizvor je slobodna zbirka tekstova u javnom vlasništvu. Projekt službeno funkcionira pod okriljem organizacije Wikimedia Foundation s ciljem stvaranja rastuće zbirke izvornih tekstova i njihovih prijevoda s drugih jezika.

Wikizvor je Wikimedia projekt sličan Projektu Gutenberg, dakle na njemu se mogu objavljivati tekstovi u javnom vlasništvu.

Wikizvor nije konkurencija projektu Gutenberg, nego ga upotpunjuje, i to na dva načina.

  1. U ovom trenutku je projekt Gutenberg prilično anglocentričan, ima nešto knjiga i na njemačkom i francuskom, no ostali jezici su zapostavljeni.
  2. Knjige (i ostali tekstovi) na projektu Gutenberg nisu prilagođeni lakom čitanju iz web preglednika, i lakom povezivanju raznih tekstova, gdje su u ovom trenutku projekti Wikimedije bez premca.

Zaključak: na hrvatskom wikizvoru objavljujte (snimajte) tekstove u javnom vlasništvu na hrvatskom jeziku, za one na engleskom i drugim jezicima postoje Wikizvor na engleskom jeziku, Wikizvor na njemačkom jeziku itd.

Povijest[uredi]

Wikizvor je započet u studenome 2003. kao zbirka tekstova koji će poslužiti kao dodaci člancima na Wikipediji. Brzim rastom 18. svibnja 2005. ukupan broj kartica teksta prelazi 20,000.

Wikizvor se na različite jezične poddomene premješta u kolovozu i rujnu 2005.

Što pripada Wikizvoru?[uredi]

Wikizvor prihvaća:

  1. Izvorne tekstove koje je autor prethodno objavio
  2. Prijevode izvornih tekstova
  3. Povijesne dokumente nacionalne i međunarodne važnosti
  4. Bibliografije autora čija su djela objavljena na Wikizvoru

Što ne pripada Wikizvoru[uredi]

  1. Matematički podaci, formule i tablice
  2. Statistički izvorni podaci
  3. Izvorni računalni kodovi
  4. Odlomci zaštićeni autorskim pravima
  5. Izvorni doprinosi suradnika

Jezici i prijevodi[uredi]

Wikizvor je višejezični projekt, pa su tekstovi i prijevodi poželjni na svim jezicima pri odgovarajućim domenama. Pri tome valja pripaziti na povezivanje i klasifikaciju tekstova radi lakšeg snalaženja.

Hrvatsko izdanje uključuje:

  • Izvorne tekstove izvorno pisane hrvatskim jezikom
  • Hrvatske prijevode izvornih tekstova s drugih jezika
  • Izvor popraćen prijevodom na hrvatski

Zaštita stranica[uredi]

Wiki stranice na većini projekata Wikimedije, poput Wikipedijinih članaka, su zamišljene tako da vječno evoluiraju. No Wikizvor je zbirka stalnih tekstova koji su već negdje objavljeni, pa se kod njih u većini slučajeva ne očekuju veće izmjene. Budući da bi se neprestanim mijenjanjem samo narušila povijesna struktura izvora, Wikizvor je prihvatio praksu vrednovanja kvalitete tekstova i njihove "zaštite" kada se potvrdi ispravno oblikovanje i pravopis. Naknadni komentari se mogu uvijek podastrijeti na stranici za razgovor.

Neutralnost[uredi]

Neutralno gledište je glavno pravilo koje se odnosi na sve projekte Wikimedije, pa ni Wikizvor nije iznimka. No isto se ne odnosi na sadržaj izvornih tekstova, već vjernost njihove reprodukcije i ispravnog autoriziranja. Tome se suprotstavlja naglašavanje ili objavljivanje samo određenih dijelova teksta.