Razgovor:Zakon o pronalaženju, obilježavanju i održavanju grobova žrtava komunističkih zločina nakon drugog svjetskog rata

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikizvor
Inačica 57634 od 15. prosinca 2018. u 13:16 koju je unio Nesmir Kudilovic (Razgovor | doprinosi) (→‎Kriteriji postavljanja na Wikizvor)
(razl) ←Starija inačica | vidi trenutačnu inačicu (razl) | Novija inačica→ (razl)

Kriteriji postavljanja na Wikizvor

Tekstove zakona koji su javno dostupni na internetskim stranicama državnih tijela, kao npr. Narodnih novina ne bi trebalo postavljati na Wikizvor. Posebno ako je riječ o zakonima koji se primjenjuju i kojima se izdaju izmjene i dopune, jer se te izmjene i dopune često ne ažuriraju.

Primjer: Zakon o pretvorbi društvenih poduzeća. Usto je pun kodirajućih pogrješaka u tekstu. Za Za Zakon o pretvorbi društvenih poduzeća potrebno je vidjeti »Narodne novine«, br. 19/91., 83/92., 94/93., 2/94., 9/95. i 21/96., kao i Upute za provedbu članka 11. Zakona o pretvorbi društvenih poduzeća (»Narodne novine«, br. 26/91.). Drugo su tekstovi zakona koji više nisu na snazi, imaju manji broj izmjena i dopuna, nisu objavljeni na internetskim stranicma državnih tijela, te se takvi mogu postaviti na wikizvor kao potpuni pročišćeni tekstovi.

Je li Zakon o pretvorbi društvenih poduzeća u Hrvatskoj bio »najbolje rješenje u istočnoj Europi« ili samo loše prikrivena nacionalizacija imovine od oko 50 milijarda dolara?

Ukratko, sasvim je drugo kad suradnici postave i zakonske tekstove koji nisu u tom trenutku bili dostupni na službenim internetskim stranicama, kao npr. Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, pa se uz njih pojavljuju i podatci o tekstu, u kojem je dijelu na snazi i sl. Razgovor:Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece. Sam tekst zakona trebao bi biti u što većoj mjeri sukladan načinu oblikovanja u Narodnim novinama, npr. Zakon o državljanstvu Socijalističke Republike Hrvatske iz 1977. godine.

Iz tih razloga predlažem da se Zakon o pronalaženju, obilježavanju i održavanju grobova žrtava komunističkih zločina nakon drugog svjetskog rata izbriše, jer nije u potpunosti sukladan ni s izvornikom u Narodnim novinama, ni sa svrhom Wikizvora kao projekta, a ne pridonosi ni vanjsku poveznicu na izvorni tekst što je osnovni uvjet za poštovanje licencija pod kojima se sadržaji objavljuju na projektima Zaklade Wikimedije. Hvala na razumijevanju. Lijepi pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 13,15; 15. prosinca 2018. (SEV)