Poruka iz Ureda Predsjednika Tuđmana hrvatskom iseljeništvu u Australiji 1. rujna 1991. godine

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Poruka iz Ureda Predsjednika Tuđmana hrvatskom iseljeništvu u Australiji 1. rujna 1991. godine
autor: Antun Babić
Poruka koju je 1. rujna 1991. godine Antun Babić kao savjetnik predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana uputio hrvatskim iseljenicima u Australiji preko hrvatskog radio programa 3ZZZ u Melbourneu. Izvor: Antun Babić: Da se ne zaboravi. Poruka iz Ureda Predsjednika Tuđmana hrvatskom iseljeništvu u Australiji 1. rujna 1991. godine, narod.hr, 19. listopada 2015. Napomena: javni dokument, poruka hrvatskom iseljeništvu iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


000000000000000 Dobra večer dragi slušatelji, drage Hrvatice i Hrvati!

000000000000000 Prije svega želim se zahvaliti Upravi ovog hrvatskog radio programa na prilici da Vam se obratim s porukom iz Domovine. Javljam se iz Ureda Predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana.

000000000000000 Usprkos raznim inicijativama za mir i Deklaraciji Europske zajednice u tom kontekstu, u Hrvatskoj i dalje traje rat. Kao ranjena zvijer, umiruća i raspadajuća jugoslavenska vojska, zajedno s četničkim teroristima i koljačima koji su došli iz Srbije, kojima pomaže i jedan dio Srba u Hrvatskoj, nastavlja s brutalnom agresijom na Hrvatsku. Bombardiraju i pale hrvatske gradove i sela, ubijaju i masakriraju ne samo hrvatske branitelje, nego i goloruke starce, žene i djecu.

000000000000000 Jedan iskusni norveški novinar, koji je kao izvjestitelj u zadnjih trideset godina bio u nekoliko ratova diljem svijeta, rekao mi je da su četnički teroristi u svojoj brutalnosti daleko nadmašili sve što je do sada u njegovom novinarskom poslu vidio. Dodao je kako je ta četnička brutalnost i okrutnost bila toliko teška za podnijeti i za njega kao novinara i promatrača, da je prvi puta u obavljanju svoje dugogodišnje novinarske dužnosti zaplakao kad je vidio izmasakrirane hrvatske vojnike i nenaoružane civile u selu Struga, nedaleko Siska.

000000000000000 S druge strane, što posebno ohrabruje, zahvaljujući mudroj i razumnoj, ali istovremeno i vrlo odlučnoj politici predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana, Hrvatska se nalazi na samom domaku ne samo slobode i trajne državne samostalnosti, nego i međunarodnog priznanja svih država svijeta. Hrvatsku danas brane njezini najbolji sinovi oružjem koje se proizvodi u Hrvatskoj. Iako su slabije naoružani od velikosrpskog agresora, koji se naoružavao tijekom 45 godina, hrvatski se gardisti i branitelji pretvaraju u najhrabriju vojsku u Europi. Za razliku od velikosrpskih terorista, hrvatski gardisti i cijeli hrvatski narod brane samo svoj dom i svoju Domovinu. Hrvatska je ovdje i ona će ovdje vječno biti i ostati.

000000000000000 Za malo više od godinu dana, pod vodstvom predsjednika dr. Franje Tuđmana, Hrvatska je na međunarodnom polju postigla daleko veće rezultate nego u zadnjih sedam desetljeća od kako smo kao narod na silu ugurani u velikosrpsku Jugoslaviju 1918. godine. Konačni rezultat takve mudre i odlučne politike predsjednika Tuđmana bit će ne samo trajna državna samostalnost Hrvatske, nego i njezino međunarodno priznanje, koje nikada ranije u novoj povijesti nismo imali. Istodobo treba naglasiti kako će svijet tijekom najmanje idućih pedeset godina, na ovaj ili onaj način, govoriti i osuđivati genocid koji nad hrvatskim narodom u Slavoniji, i drugim dijelovima Hrvatske, danas provode velikosrpski teroristi, koje otvoreno pomaže Republika Srbija.

Velika pomoć hrvatskog iseljeništva

000000000000000 U obrani Hrvatske puno je pomoglo i pomaže hrvatsko iseljeništvo diljem svijeta. No, imam potrebu istaknuti da u toj pomoći posebno se ističu hrvatski iseljenici u Australiji. Posebno želim istaknuti kako u cijeloj našoj povijesti jedinstvo i zajedništvo između domovinske i iseljene Hrvatske nikada nije bio veće i snažnije.

000000000000000 Velikosrpski četnički napad na Hrvatsku naučio nas je da naš neprijatelj ne puca u nas zato što smo članovi ove ili one stranke, nego isključivo zato što smo Hrvati i zato što nam žele oteti našu Hrvatsku. Stoga ostanimo Hrvati, budimo zajedno i pomažimo jedni druge. Da se mi u Domovini nismo sami branili i da nas vi iz dijaspore niste pomagali, Hrvatske danas više nebi bilo. Zato udružujmo i dalje naše snage. Borba za Hrvatsku se nastavlja. Danas za njezinu obranu od agresije, a sutra za njezinu obnovu.

000000000000000 Što znači biti organiziran pokazao je i povijesni prosvjed vas hrvatskih iseljenika iz cijele Australije ispred Australskog parlamenta u Canberri prije nekoliko dana, gdje se okupilo oko četrdeset tisuća ljudi, koji su od Vlade Australije tražili da Australija prizna samostalnu hrvatsku državu. Nastavite s takvim radom i lobiranjem kod australskih političara da Australija bez odlaganja prizna Hrvatsku.

000000000000000 I na kraju ove poruke koristim priliku da se zahvalim svim hrvatskih hrvatskim iseljeničkim organizacijama i svakoj Hrvatici i Hrvatu u isljeništvu koji su pomagali i pomažu Hrvatsku u ovim teškim trenutcima. Hvala vam i na potpori koju mi pružate za moj rad u Domovini. Meni to puno znači. Ja ću se i dalje boriti i raditi ovdje u Zagrebu i Hrvatskoj da što prije oslobodimo našu Domovinu.

000000000000000 Pozivam i sve vas koji to možete da učinite isto. Vratite se u Hrvatsku, ona vas treba i čeka. A svi koji dođu u Hrvatsku i trebaju moju pomoć stojim im na raspolaganju.

000000000000000 Vaš Antun Babić, savjetnik za medije Predsjednika Republike dr. Franje Tuđmana