Pismo pape Ivana VIII. knezu Branimiru, svećenstvu i svemu narodu

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Pismo pape Ivana VIII. dalmatinskim biskupima Pisma pape Ivana VIII. za Hrvatsku i Dalmaciju —  (Branimiru, svećenstvu i puku)

Pismo je papa Ivan VIII. napisao nakon dolaska ninskoga biskupa Teodozija u Rima oko 880., a vjerojatno 881. ili 882. godine, u doba kneza Branimira.


Preuzvišenom gospodinu Branimiru, slavnome knezu i ljubljenom sinu našem, zatim svim pobožnim svećenicima i poštovanim županima, kao i čitavom narodu,

mir i milost u ime Kristovo!

Čuvši od Teodozija, vašega časnog biskupa, o vjeri i pobožnosti koju imate prema Stolici sv. Petra i našem biskupstvu, zahvaljujemo Bogu, koji vas je sada dostojao dovesti k tolikoj milosti i među svoje ovce ubrojio, koje je Gospodin apostolskom prvaku povjerio rekavši: „Ako me ljubiš, Šimune Petre, pasi ovce moje.“ Zato vašu vjernost i najkršćanskiju pobožnost ovim našim apostolskim pismom opominjemo i hrabrimo, da ne propustite do kraja izvršavati i obdržavati ono što ste Božjim nadahnućem počeli činiti i kako ste se pobrinuli, da se poput ljubljene djece svom snagom podvrgnete pod okrilje, upravu i obranu svetog Petra apostola i Našu, i u njegovoj službi ustrajete, tako da što jasnije i očitujete i usavršite, kao što Gospodin u evanđelju govori: „Neka svijetli svjetlo vaše pred ljudima, da vide vaša dobra djela i slave Oca vašega koji je na nebesima“, i tako neka se (svjetlo) vaše raznese po cijelome svijetu, tako da pomoću Božjom i zaslugom svetih apostola, ono što je na spas i korist svih vas, odmah na čast i uznošenje Svete Stolice možemo obaviti, kao što se u vaše ime Nama povjerili pisma (scripta), tako neka ta pisma ostanu u njizi nebeskoj.

Stoga naređujemo da, kada se k vama vrati vaš ljubljeni biskup, ne propustite odmah k Nama osobno poslati prikladne svoje izaslanike, koji se od svih vas Nama i apostolskoj Stolici zasvjedočiti o onome što ste nam povjerili, ta di i mi pošaljemo s njima k vama svog izaslanika, kojemu će po običaju naše Crkve sav vaš puk obećati vjernost. Međutim vas opominjemo da ostanete ustrajni, jer je pisano: „Bolje je ne zavjetovati se, nego nakon zavjeta obećano ne izvršiti.“

Duh Božji, koji je napunio zemlju, neka napuni i vaše srce svakim mirom i veseljem u Isusu Kristu, Gospodinu našemu.