Otvoreno pismo HNV i DSHV zbog kršenja prava na obrazovanje na materinjem jeziku 30.01.2008.

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Otvoreno pismo HNV i DSHV zbog kršenja prava na obrazovanje na materinjem jeziku
autor: HNV i DSHV

Potpisnici:

Petar Kuntić, dipl. ing. narodni zastupnik, Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini

Branko Horvat, Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća

U povodu raskidanja radnih ugovora u dvije subotičke škole s dva profesora sa znanjem hrvatskog jezika i namjere prosvjetnih vlasti u Srbiji da na njihovo mjesto uposli ljude od kojih se ne zahtijeva poznavanje materinjeg jezika učenika hrvatskih odjela, vodstvo hrvatske manjine uputilo je otvoreno pismo predsjednicima država Srbije i Hrvatske te drugim visokim dužnosnicima, u kojemu to naziva «do sada najgrubljim kršenjem prava hrvatske manjine na obrazovanje na materinjem jeziku» u Srbiji.

Izvor: http://www.suboticadanas.info/html/index.php?module=Pagesetter&func=viewpub&tid=8&pid=138&arc=138 (uredništvo, 5. veljače 2008.)


O T V O R E N O    P I S M O

Stjepanu Mesiću, predsjedniku Republike Hrvatske,


dr. sc. Ivi Sanaderu, predsjedniku Vlade Republike Hrvatske,
Luki Bebiću, predsjedniku Sabora Republike Hrvatske,
prof. dr. sc. Draganu Primorcu, ministru znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske,

prof. dr. sc. Slobodanu Uzelcu, potpredsjedniku Vlade Republike Hrvatske,
prof. dr. sc. Miloradu Pupovcu, predsjedniku Odbora za međuparlamentarnu suradnju Hrvatskoga sabora,
dr. sc. Radovanu Fuchsu, pomoćniku Ministra znanosti za međunarodnu suradnju,
prof. Martinu Oršoliću, pomoćniku Ministra znanosti za zajedničke programe,
mr. sc. Tončiju Staničiću, veleposlaniku Republike Hrvatske u Beogradu,
Ljerki Alajbeg, konzulici gérant, Generalni konzulat Republike Hrvatske u Subotici,

Borisu Tadiću, predsjedniku Republike Srbije,
dr. sc Vojislavu Koštunici, predsjedniku Vlade Republike Srbije,
dr. Oliveru Duliću, predsjedniku Narodne skupštine Republike Srbije,
prof. dr. sc. Zoranu Lončaru, ministru prosvjete i sporta Republike Srbije,
dr. sc. Milanu Markoviću, ministru za lokalnu upravu i državnu samoupravu Republike Srbije,
Petru Lađeviću, direktoru Službe za ljudska i manjinska prava Republike Srbije,
Saši Jankoviću, zaštitniku građana, Novi Beograd,
Ani Tomanovoj Makanovoj, predsjednici Odbora za medunacionalne odnose Narodne skupštine Republike Srbije,
mr. sc. Bojanu Pajtiću, predsjedniku Izvršnog vijeća AP Vojvodine,


Bojanu Kostrešu, predsjedniku Skupštine AP Vojvodine,
dr. sc. Zoltánu Jegesu, pokrajinskom tajniku za obrazovanje i kulturu,
dr. sc. Tamásu Korheczu, pokrajinskom tajniku za propise, upravu i nacionalne manjine,
dr. sc. Petru Teofiloviću, pokrajinskom ombudsmanu,
Gézi Kucseri, gradonačelniku Subotice,
Saši Vučiniću, predsjedniku Skupštine Opštine Subotica,
Editi Pintér Molnár, članici Općinskog vijeća za obrazovanje i odgoj Skupštine Općine Subotica

zbog do sada najgrubljeg kršenja međunarodnim pravom, Ustavom Republike Srbije i zakonima garantiranog prava na obrazovanje na hrvatskom jeziku od strane Ministarstva prosvjete Republike Srbije

Poštovani!

Molimo Vas da, u povodu događanja u kojima se u posljednjih mjesec dana preko prosvjetnih inspektora Ministarstva prosvjete iz Beograda te načelnika Odjeljenja Ministarstva prosvjete i sporta u Somboru na najgrublji način krši zagarantirano pravo na obrazovanje na hrvatskom jeziku, u okviru Vaših nadležnosti poduzmete najenergičnije mjere radi zaštite prava na obrazovanje hrvatske manjine u Republici Srbiji!

Naime, zadnjih su dana prošle godine prosvjetni inspektori došli u OŠ „Matko Vuković“ i Gimnaziju „Svetozar Marković“ u Subotici i to isključivo radi utvrđivanja eventualnih nezakonitosti u izvođenju nastave na hrvatskom jeziku.

Napominjemo da je na početku tekuće školske godine u hrvatskoj manjinskoj zajednici kao i u obje škole uložen znatan napor radi pronalaženja stručnog nastavnog kadra koji bi osigurao izvođenje nastave na hrvatskom jeziku u što je mogućoj većoj mjeri, a da preostali nastavni kadar čine profesori i nastavnici iz te dvije škole i to uglavnom na srpskom jeziku.

Međutim, opstruirajući pravo na obrazovanje na hrvatskom jeziku u ove dvije subotičke škole, rečeni prosvjetni inspektori iz Beograda kod jednog profesora netočno utvrđuju da ima sati „preko norme“ (30%), dok kod drugoga profesora pronalaze doista sate „preko norme“ ali uopće ne vodeći računa o tome da je riječ o nastavi na hrvatskome jeziku kao i da nije bilo drugih nastavnika i profesora koji su mogli nastavu izvoditi na ovome jeziku, te nalažu momentalni raskid ugovora s njima, čime je prestalo izvođenje nastave iz povijesti i geografije, što traje do danas.

Nakon ovoga, načelnik odjeljenja Ministarstva prosvjete u Somboru naređuje da se u ovim školama sa svim profesorima koji nisu djelatnici tih dvaju škola također raskinu ugovori o izvođenju nastave, zatim da se za ove predmete odmah raspišu natječaji za prijam u radni odnos na neodređeno vrijeme u ove dvije škole, pri čemu se ne smije ni zahtjevati ni provjeravati poznavanje hrvatskog jezika, čak ni kao konkursni uvjet!!

Napominjemo da se zbog ovakvih protivzakonitih odluka inspektora nastava iz ova dva predmeta u OŠ „Matko Vuković“ sada ni ne odvija, čime već nastaje teška šteta za učenike, ali UKOLIKO SE PROVEDE VEĆ ZAPOČETI KONKURSNI POSTUPAK ZA IZBOR PROFESORA NA NEODREĐENO VRIJEME ZA NASTAVU NA HRVATSKOME JEZIKU NE VODEĆI RAČUNA O TOME JE LI ONI UOPĆE POZNAJU HRVATSKI JEZIK NASTAT ĆE ZA HRVATSKU MANJINU TRAJNA I NENADOKNADIVA ŠTETA GLEDE OBRAZOVANJA NA MATERINJEM JEZIKU I VIŠE SE NIKADA NEĆE MOĆI USPOSTAVITI NJEZINO STVARNO ODVIJANJE NA HRVATSKOM JEZIKU!!

Kako je pravo na obrazovanje na jeziku manjina zagarantirano čl. 79. a u s vezi sa čl. 18. Ustava Republike Srbije, čl. 13. Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, čl. 8. Zakona o ratifikaciji Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima, čl. 2. Zakona o ratifikaciji Sporazuma između SCG i R. Hrvatske o međusobnoj zaštiit manjina i čl. 7. st. 2. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, najenergičnije od Vas zahtjevamo poduzimanje mjera iz Vaše nadležnosti radi:

- poništavanja protivustavnih i nezakonitih naloga inspektora Ministarstva prosvjete u pogledu profesora geografije i povijesti u OŠ „Matko Vuković“ i u Gimnaziji „Svetozar Marković“ u Subotici, uključujući i one raskidu ugovora s njima, koji su donijeti najgrubljim kršenjem Ustava Srbije, međudržavnoga sporazuma o zaštiti manjina, Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina i Zakona o osnovima vaspitanja i obrazovanja i njihovo vraćanje na rad;

- stavljanja izvan snage svih pisanih i usmenih naloga načelnika odjeljenja Ministarstva prosvjete u Somboru o raskidu ugovora o izvođenju nastave sa svim profesorima koji predaju u prvom razredu na hrvatskome jeziku u Gimnaziji „Svetozar Marković“ u Subotici i njihovo vraćanje na rad;

- ZAUSTAVLJANJA ZAPOČETOG POSTUPKA RASPISIVANJA NATJEČAJA RADI IZBORA NASTAVNIKA NA NEODREĐENO VRIJEME ZA IZVOĐENJE NASTAVE NA HRVATSKOM NASTAVNOM JEZIKU U 5. I 6. RAZREDU OŠ „MATKO VUKOVIĆ“ I GIMNAZIJI „SVETOZAR MARKOVIĆ“ U SUBOTICI;

- primjene ustavnih i zakonskih principa afirmativne akcije, tako što se ZA IZVOĐENJE NASTAVE NA HRVATSKOM NASTAVNOM JEZIKU MORA TRAŽITI OBVEZNO POZNAVANJE HRVATSKOG JEZIKA, a tek ukoliko takvih osoba nema mogu se angažirati drugi nastavnici i profesori!

- dopuštanja rada preko 30% od norme za profesore na hrvatskom i drugim manjinskim jezicima u slučaju da nema drugih stručnih osoba sa znanjem manjinskog jezika, a na osnovu principa afirmativne akcije iz čl. 76. st. 3. Ustava Republike Srbije i iz čl. 4. Zakona o zaštiti i prava sloboda nacionalnih manjina!

Subotica, 30. I. 2008.