Kovčeg saveza položen u Templ

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Biblija, ekumenski prijevod; preveo: Tomislav Dretar
Kovčeg saveza položen u Templ

Kovčeg saveza položen u Templ[uredi]

(1 Krlj 8.113)
2 Tada Solomon sakupi u Jeruzalemu starješine Izraelove i sve glavare plemenske, prinčeve obitelji sinova Izraelovih2, za uspeti iz *grada Davidova, to jest iz *Siona, *kovčeg saveza GOSPODOVOG. 3 Svi se ljudi Izraelovi okupiše kod kralja, tijekom blagdana3, onog iz sedmog mjeseca. 4 Kad sve starješine Izraelove biše stigle, *leviti ponesoše kovčeg. 5 Oni uspeše kovčeg, *šator susretanja i sve svete predmete koji bijahu u šatoru. Svećenici i *leviti su oni koji ih uznesoše. 6 Kralj Solomon i sva zajednica Izraelova ujedinjena pred kovčegom, žrtvovaše toliko sitne i krupne stoke da se ne mogaše, ni izračunati, ni prebrojati. 7 Svećenici donesoše kovčeg saveza GOSPODOVOG na njegovo mjesto, u svetu sobu Kuće1, na presveto mjesto, pod krila *kerubinima. Kerubini šireći svoja krila iznad mjesta za kovčeg pokrivaše kovčeg i njegove poluge. 9 Zbog dužine tih poluga, vidjeli su se njihovi krajevi dolazeći iz kovčega na svetu sobu , ali ih se ije vidjelo izvana . Ona je i danas ondje. 10 Nema ničeg u kovčegu, osim dviju kamenih ploča danih od Mojsija u Horebu2, kad GOSPOD zaključi *savez sa sinovima Izraelovim po njihovom izlasku iz zemlje Egipta.
11 A , kad svećenici bijahu izišli iz svetog mjesta , svi svećenici koji se nalaziše ondje bijahu se *posvetili, ne pazeći na red razreda3. 12 Leviti koji bijahu pjevači, u punom broju, Asaf, Heman, Jedutun, njihovi sinovi i njihova braća, ogrnuti lanom4, stajahu s cimbalima, lirama i harfama, prema istoku od *oltara. S njima, svećenici na broju od 120, sviraše trube. 13 Svirači truba i pjevači, zajedno, izvodiše glazbu jednoglasno hvaleći i slaveći GOSPODA. Dok se uzdizaše zvuk trublji, cimbala i glazbala, oni hvališe GOSPODA: ” Jer on je dobar, jer njegova vjernost je zauvijek“ tad Kuća bi ispunjena oblakom1 Kuće GOSPODOVE. 14 A svećenici ne mogoše ostati ondje za svoju službu, zbog tog oblaka, jer slava GOSPODOVA ispunjavaše Kuću Božju.
6 1 Tad Solomon reče: ” Gospodin je odlučio stanovati u tami ! 2 Ja, izgradio sam ti dakle jednu prinčevsku Kuću i jedno boravište gdje ćeš ti uvijek stanovati.“
Corner cro ld.gif
Corner cro rd.gif