Javna božićna izjava Hrvatskoga svjetskog kongresa povodom uhićenja hrvatskog generala Ante Gotovine

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Javna božićna izjava Hrvatskoga svjetskog kongresa povodom uhićenja hrvatskog generala Ante Gotovine
autor: Šimun Šito Ćorić

Izjava za javnost Hrvatskoga svjetskog kongresa, Solothurn/New York, 12. prosinca 2005.

Izvor:
Hrvatski svjetski kongres


Izjava za javnost Hrvatskoga svjetskog kongresa

000000000000000 Strasno je zivjeti u jednoj zemlji i jednom svijetu, u kojima oni koji su predvodili obranu i oslobadjanje jednoga naroda, te kao predvoditelji najvise doprinijeli narodnoj demokratskoj slobodi, ne mogu uzivati njezine plodove, vec came po domacim i tudjinskim tamnicama. To se vec godinama dogadja upravo u hrvatskom narodu. Ponizavani, klevetani i/ili kao ranjene zvijeri progonjeni nepravednim i montiranim optuznicama svjetskih mocnika, cesce i prljavih interesa, te ostavljeni i iznevjereni u nadi od vlastite hrvatske vlasti, oni prozivljavaju tu sudbinu.

000000000000000 Otkad traje ova bjesomucna hajka, u nasem je narodu vidno unosnije i bolje biti onaj koji se na ovaj ili onaj nacin drzao daleko od odgovorne i vojne �uniforme� u obrambenom domovinskom ratu, koji nije riskirao ni mali prst ili cak bio dezerter, nego nasim predvoditeljima u ratnim vihorima koji su danomice nosili glavu u torbi. Ovo mirise na vremena kad smo se rijesili jednoga okrutnog gospodara, a sada se sluganski dodvoravamo drugome, makar manje okrutnom i obucenom u neko izlizano demokratsko ruho, ipak jos uvijek kolonijalnog karaktera.

000000000000000 Na drugoj strani, velika vecina Hrvatica i Hrvata i njihovih prijatelja diljem svijeta i u domovini, mada u svemu recenom nemocna i razocarana, sve te nepravde i neljudskosti nosi kao duboki bol i gorko razocaranje u svojoj svijesti i srcu.

000000000000000 Stoga, u ime Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK) izrazavamo punu solidarnost sa svima na ovaj ili onaj nacin progonjenima u cijelom svijetu, ali posebice s hrvatskim zrtvama Tribunala UN-a u Den Haagu i njihovim obiteljima. Najiskrenije smo im zahvalni i ponosni na njih za sve dobro sto su ucinili za slobodu i suverenitet nasega naroda. U ime pravde i mira, a u ovo blago bozicno vrijeme dizemo svoj glas u ovoj zlokobnoj pustinji duha i krute bezobzirnosti mocnika oko nas:

000000000000000 Kao nevladina udruga UN-a svom snagom apeliramo na one najodgovornije i najmocnije u UN-u, da ne dopuste da upravo UN-ov Tribunal u Den Haagu ostane zapamcen kao izvor nepravednih i montiranih optuznica, oholih i samovoljnih tuziteljica i sudaca, falsificiranih dokumenata, kupljenih laznih svjedoka i drugih nemoralnih pravnih smicalica. U tu nemoralnost svakako spada i postupak prema jednoj cijeloj skupini Hrvata, koji su urbi et orbi olako najteze optuzeni i ozloglaseni, drzani godinama u samicama, onda oslobodjeni optuzbe, a jos im nije dana nikakva ni moralna ni materijalna odsteta ni zadovoljstina.

000000000000000 Apeliramo da hrvatske vlasti svim zarom cuvaju nedvojbene nacionalne interese nasega naroda i nizasto ih ne dadnu, da, ako vec nije prekasno, pokazu svoje ljudsko lice prema hrvatskim zrtvama �haaskih� i drugih bjelosvjetskih interesa, da prestanu okretati glavu od njih, jer se ovdje uistinu ne radi osobno o optuzenima, nego u konacnici o optuzbama protiv drzave i naroda kojeg su predvodili.

000000000000000 Apeliramo na sve Hrvate i Hrvatice i njihove potomke diljem svijeta da unatoc svemu, sacuvaju snagu duha i pojacaju slogu djelovanja na hrvatskoj narodnoj njivi, da pokazuju djelotvornu solidarnost sa svim patnicima i progonjenima u nasem narodu, posebice s hrvatskim braniteljima, optuzenicima, zatvorenicima i njihovim obiteljima. Svojim casnim drzanjem i zajednickim djelovanjem, svojim lobiranjem po svijetu, svojim porukama i svim dozvoljenim demokratskim sredstvima, pomognimo aktualnoj hrvatskoj vlasti da lakse izidje na kraj s bjelosvjetskim pritiscima i vlastitim slabostima, a sve u interesu pravednog mira i blagostanja u nasem narodu i cijelome svijetu.

Srca gore, evo zore!


Dr. Šimun Šito Ćorić,
Predsjednik
Hrvatskog svjetskog kongresa HSK