Govor Luke Bebića na međunarodnoj konferenciji "The Croatia Summit, Security, Development, Prosperity" 4. i 5. srpnja 2008.

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Govor predsjednika Hrvatskoga sabora Luke Bebića na međunarodnoj konferenciji "The Croatia Summit, Security, Development, Prosperity"
autor: Luka Bebić

Dubrovnik, 4. i 5. srpnja 2008.


Ekselencije, gospođe i gospodo!

Osobita mi je čast i zadovoljstvo obratiti Vam se na početku ove značajne Međunarodne konferencije, koja predstavlja dugoročno osmišljen projekt hrvatske Vlade i hrvatske vanjske politike!

Ovogodišnja Konferencija ima za temu najaktualnije probleme s kojima se suvremeni svijet sučeljava: Sigurnost, Razvoj, Napredak!

Sigurnost je preduvjet za normalno funkcioniranje povezanog i umreženog svijeta. Prijetnje koje dolaze od terorizma, nuklearnog i kemijsko-biološkog naoružanja, svakako su izazovi za suvremenog čovjeka i on mora iznaći odgovore na te prijetnje, a uvjeren sam kako će i ova Konferencija tome doprinijeti!

Razvoj i Napredak su glavne oznake ljudskog života na putu kroz povijest! Bez mira, pravde i sigurnosti nemoguće je razvijati se i napredovati u budućnosti!

Kao predsjednik Hrvatskoga sabora, želim naglasiti da regionalna suradnja i članstvo u euroatlantskim integracijama predstavlja najvažniji vanjskopolitički prioritet Republike Hrvatske, a parlamentarna suradnja svakako ima važnu ulogu u tom procesu.

Mi u Hrvatskoj u regionalnoj suradnji diljem svijeta i u članstvu u euroatlantskim integracijama vidimo jedinstveni instrument za afirmaciju demokratskih ideja, održavanje stabilnosti, sigurnosti, i prosperiteta europskih zemalja, Kanade i Sjedinjenih Američkih Država, ali i svijeta u cjelini.

Očuvanje društvenih vrednota, koje mi na jugoistoku Europe dijelimo s razvijenim zemljama Zapada, osigurava se upravo kroz navedeni instrumentarij!

I na kraju, dopustite mi da zahvalim hrvatskoj Vladi i premijeru osobno na još jednoj uspješno organiziranoj Međunarodnoj konferenciji ovdje u lijepom i povijesnom gradu Dubrovniku.

Ovime je hrvatska Vlada jasno pokazala da je osjetljiva na svjetske izazove, kao što su energetska kriza, globalno zatopljenje, nesrazmjerne raspodjele dobara, koje se pojavljuju kao ugroze opće sigurnosti, razvoja i napretka!

Želim svima uspješan rad u ovoj Konferenciji i ugodan boravak u Dubrovniku i Hrvatskoj!