Govor Luke Bebića na VII. konferenciji predsjednika parlamenata država sudionica SEECP-a

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Govor predsjednika Hrvatskoga sabora Luke Bebića na VII. konferenciji predsjednika parlamenata država sudionica SEECP-a
autor: Luka Bebić

Sofija, 14. travnja 2008.


Ekscelencije,
Dame i gospodo,
Dragi prijatelji,

Želio bih prvo zahvaliti našim bugarskim domaćinima na izvrsnoj organizaciji ovog skupa kao i na ostvarenim rezultatima bugarskog predsjedanja SEECP-om. Godina bugarskog predsjedavanja SEECP-om, koja je uslijedila nakon hrvatskog vodstva, tijekom kojeg su donesene važne odluke, obilježena je ne samo kontinuitetom ciljeva, već i zamašnim rezultatima.

Republika Bugarska preuzela je predsjedanje Procesom suradnje u Jugoistočnoj Europi nakon što su na Summitu u Zagrebu, uz prisutnost i snažnu potporu Europske unije, Sjedinjenih Država, te drugih najvažnijih čimbenika i institucija međunarodnih odnosa, utvrđeni novi pravci i ciljevi regionalne suradnje u našem dijelu Europe. Predsjednici država i vlada usvojili su promjene Povelje SEECP-a, odredili su Sarajevo za sjedište Vijeća za regionalnu suradnju (RCC), te imenovali za glavnog tajnika Vijeća za regionalnu suradnju, hrvatskog diplomata Hidu Biščevića.

Jednako važno, sastanak na vrhu u Zagrebu snažno je naglasio i važnost parlamentarne suradnje u Jugoistočnoj Europi, kao nezamjenjivog poticaja za brzo provođenje reformi u našim zemljama, prije svega povezane s promjenama zakonodavstva i jačanja političke potpore Euro-atlantskim integracijskim procesima u našem dijelu Europe i u javnosti naših zemalja.

Prvi sastanak Vijeća za regionalnu suradnju u Sofiji 27. veljače ove godine pokazao je da su zemlje regije zajedno s partnerima iz Europske komisije, međunarodne zajednice i Pakta o stabilnosti pokazale odlučnost u provedbi odluka Zagrebačkog Summita. Vijeće za regionalnu suradnju službeno je preuzelo ovlasti Pakta o stabilnosti a Tajništvo Vijeća u Sarajevu je započelo s radom. Jugoistočna Europa još jednom dokazala kako regionalna suradnja nema alternativu te da se dopunjuje s europskim i euro-atlantskim integracijskim procesima.

Parlamentarna suradnja važna je sastavnica regionalne suradnje u Jugoistočnoj Europi i utoliko je i jedan od prioriteta u djelovanju Vijeća za regionalnu suradnju. Uvjereni smo da će Tajništvo Vijeća za regionalnu suradnju zajedno s Regionalnim tajništvom za parlamentarnu suradnju u Sofiji provedbom ciljeva koje dijele stvarati novo ozračje u pogledu uloge parlamentaraca i javnih djelatnika uopće u snaženju javne svijesti o važnosti provedbi reformi u ubrzanja Euro-atlantskih procesa u našem dijelu Europe.
Naglašavam tu dimenziju našeg djelovanja jer sam duboko uvjeren da je jugoistok Europe upravo u ovom trenutku, u ovom povijesnom razdoblju, suočen s presudnim izazovima. Mnoge od zemalja jugoistočne Europe stoje pred ključnim izazovima i zahtjevnim zadaćama u pristupnim procesima spram Europske unije. Naš dio Europe ulazi u odlučujuće razdoblje, u kojemu će biti potrebno iskazati maksimalnu zrelost, odlučnost, postojanost i uzajamnu potporu kako bi se nastavili pozitivni procesi i naše zemlje dalje napredovale u ostvarenju strateških ciljeva i kako bi se na taj način otklonile opasnosti stagnacije, zaostajanja i podvajanja.

U tom pogledu, naši Parlamenti i mi kao parlamentarci imamo iznimno odgovornu ulogu. Vlade naših zemalja trebaju nastaviti s reformama i ubrzati potrebne pristupne procese. One ne smiju kasniti, jer jugoistok Europe nema vremena čekati. Naša je zadaća poticati ih da nastave ostvarivati očekivanja naših građana.

Utoliko su upravo ovakvi naši sastanci važan doprinos provedbi projekata od zajedničkog interesa te snažan mehanizam za širenje ideja europske i euroatlantske suradnje. Velika mi je čast što je naš prošlogodišnji sastanak u Zagrebu prepoznao vrijednosti međuparlamentarne suradnje kao zaloga za bolju budućnost regije.


Dame i gospodo,

Dijelimo iste ciljeve i ista načela. Hrvatsku posebno veseli napredak koji zemlje Jugoistočne Europe čine na putu prema članstvu u EU i NATO. U tom svijetlu dozvolite mi da istaknem važnost nedavnog održanog Summita NATO-a u Bukureštu kao neprocjenjivog doprinosa sigurnosti i stabilnosti regije. Jugoistok Europe je prepoznat kao važan dio euro-atlantskog prostora a zemlje regije kao saveznici i sutrašnji članovi velike obitelji slobodnog demokratskog svijeta.

Usporedno s procesom uključenja u NATO traje proces integracije EU. Republika Hrvatska je odlučna provesti sve potrebne reforme i dovršiti pregovore o pristupanju EU tijekom 2009. godine pri čemu će uloga Hrvatskog sabora biti od posebnog značaja. Na tom putu Republika Hrvatska podržava europsku budućnost svih zemalja regije. Veseli nas buduća suradnja parlamentaraca zemalja Jugoistočne Europe u Europskom parlamentu!

Osim brojnih razloga za optimizam i velikog napretka koje su zemlje Jugoistočne Europe ostvarile u proteklih desetak godina, i dalje postoje otvorena pitanja i sporovi. Dijalog je jedini način za njihovo prevladavanje. U tom kontekstu posebna je važnost SEECP-a kao političkog foruma i „glasa regije“ i Vijeća za regionalnu suradnju kao operativnog tijela regionalne suradnje. Uspješna provedba projekata Vijeća za regionalnu suradnju treba biti jasni signal kako suradnja na konkretnim pitanjima koja donose dobrobit svim našim građanima ne smije prestati. U provedbi regionalnih projekata trebaju sudjelovati svi iz regije koji od takvih projekata mogu imati korist.

Na kraju, gospodine predsjedavajući, želim još jednom izraziti punu potporu naporima bugarskog predsjedanja SEECP-om, s osobitim naglaskom na međuparlamentarnu suradnju.

Čvrsto sam uvjeren da će predstojeće moldovsko predsjedanje biti jednako uspješno. Republika Hrvatska, sadašnja članica Trojke SEECP-a, nastavit će s aktivnim sudjelovanjem i potporom procesima regionalne suradnje čime se doprinosi prosperitetu, sigurnosti i euro-atlantskoj budućnosti našeg dijela Europe.

Hvala Vam na pozornosti!