Ehud

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Corner cro.gif
Corner cro r.gif
Ehud[uredi VE]

12 Sinovi Izraelovi ponovo počeše činiti što je zlo u očima GOSPODOVIM i GOSPOD osmjeli Eglona, kralja Moaba1, protiv Izraela pošto oni činiše što je zlo u očima GOSPODOVIM.

13 Eglon si pridruži sinove Amonove i Amalekove, potom odoše i potukoše Izrael; oni uzeše u posjed grad Palmier2.

14 Sinovi Izraelovi slučiše Eglonu, kralju Moaba, tijekom osamnaest godina.

15 Sinovi Izraelovi zavapiše prema GOSPODU i GOSPOD im podiže spasitelja, Ehuda, sina Gerinog, Benjaminita, koji bijaše ljevak. Po njegovom posredništvu sinovi Izraelovi poslaše jedan danak Egloni, kralju Moaba.

16 Ehud sina Gerain si načini jedan bodež sa dva sječiva, dug jedan gomed3, i zakači ga ispod odjeće užsvoju desnu butinu.

17 On ponudi dakle danak Eglonu, kralju Moaba; no Eglon bijaše jedan veoma debeo čovjek.

18 čim bi završio predstavljati danak, Ehud isprati ljude koji bijahu donijeli danak,

19 ali on, stigovši do Idola koji su pokraj Gilgala4, vrati se i reče: ” Ja imam za tebe jednu povjerljivu riječ, o kralju! “ Ovaj reče: ” Odstranite se! “ I, svi oni koji bijahu stajali pokraj njega povukoše se.

20 Ehud dođe prema Eglonu dok ovaj bijaše sjedio u dobro prozračenoj gornjoj sobi1 koja bijaše čuvana za njega Ehud reče: Ja imam jednu riječ Božju za tebe“, a kralj se dize sa svojeg sjedišta.

21 Ehud ispruži svoju lijevu ruku, uze bodež šdesnog bedra i zabode ga u kraljev trbuh.

22 I sama šaka uđe poslije sječiva i drob se zaklopi nad sječivom, jer Ehud ne bijaše povukao bodeža izkraljevog trbuha; tada Ehud iziđe krozprozor2

23 pošto je zatvorio vrata sobe za sobom i zakračunao ih.

24 On iziđe, sluga kraljeve dođoše i vidješe: kad evo, sva vrata gornje sobe bijahu zakračunana, i oni rekoše: ” Bez sumnje pokrio si je stopala3 u sobi za osvježenje. “

25 Oni čekaše sve dok se ne zabrinuše: jer još nikako se vrata ne otvarahu na gornjoj sobi. Tad oni uzeše ključ, otvoriše kad ono njihov gospodar ležaše na zemlji, mrtav . 26 Što se tiče Ehuda on bijaše pobjegao dok oni čekaše; u stvari on bijaše prešao Idole i izbavio se put Seira4. 27 No, čim stize, on zatrubi u rog u planini Efraimovoj5; sinovi Izraelovi siđoše s njim s planine, on njima na čelu.

28 On im reče: ” Slijedite me, jer GOSPOD je izručio vaše neprijatelje, Moabite, u vaše ruke. “ Oni siđoše iza njega, zauzeše gažna Jordanu koji bijaše u Moabu i ne pustiše nikog prijeći.

29 U ono vrijeme oni potukoše Moab, otprilike deset tisuća ljudi, svi krupni i srčani, i nitko ne izmače.

30 U ono vrijeme Moab bi podvrgnut pod ruku Izraelovu i zemlja imade mir 80 godina.

Corner cro ld.gif
Corner cro rd.gif