Danijel i njegovi drugovi u Babiloniji

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Biblija, ekumenski prijevod; preveo: Tomislav Dretar
Danijel i njegovi drugovi u Babiloniji
Danijel i njegovi drugovi u Babiloniji[uredi]

1 1 Treće godine1 vladavine Jojakimove, kralja Jude, Nabukodonozor, kralj Babilonije, dođe k Jeruzalemu i opsjede ga.
2 Gospodin izruči u ruke njegove Jojakima, kralja Jude, i jedan dio pribora kuće Božje; on ih odnese u zemlju Šinear2 u kuću svojih bogova. 3 Potom kralj zapovjedi Ašpenazu, ravnatelju svojeg osoblja, da dovede nekoliko sinova Izraelovih, kako kraljevskih potomaka tako i plemenitaških obitelji: 4 dječaka bez ikakve mane, lijepih za vidjeti, upućenih u svaku mudrost, vještih u znanju, razumijevajućih znanost i posjedujuće krjepkost, da bi stojali u kraljevskoj palači i da bi ih se poučilo književnost i jezik Kaldejaca3. 5 Kralj odredi za njih svakodnevno snabdijevanje iz kraljevskog jelovnika i njegovog pića, propisujući da ih se odgaja tijekom triju godina, u kojem roku će se oni nalaziti u kraljevoj nazočnosti4. Bijaše među njima nekoliko Judinih sinova1: Danijel, Hananija, Mišael, i Azarija. 7 Predstojnik osoblja njima nadjenu imena: Danijelu2 dade ime Beltšasar, Hananiji Šadrak, Mišaelu Mešak, i Azarijau, AbedNego.
8 A Danijel primi k srcu da se ne uprlja jelovnikom kraljevim ni vinom od njegovog pića. On načini jednu zamolnicu predstojniku osoblja da se ne bi prljao3 9 i Bog dodijeli Danijelu milost i naklonost predstojnika osoblja. 10 Predstojnik osoblja reče Danijelu: » Ja se bojim da Mojgospodin Kralj, koji je utvrdio vašu hranu i vaše piće, ne vidi vaša blijeda lica bljeđima od onih dječaka vaše dobi, i da me vi ne učinite krivim po cijenu glave spram kralja.«  Danijel reče čuvaru kojeg predstojnik osoblje bijaše zadužio Danijelom, Hananijom, Mišaelom i Azarijaom: 12 »Stavi dakle na pokus sluge svoje tijekom deset dana. Nek' nam se daje povrća za jesti i vode za piti.
13 Potom ti ćeš pogledati naš izgled i izgled onih dječaka koji jedu kraljev jelovnik; i prema onom što budeš vidio, postupi spram svojih slugu!« 14 On ih posluša i stavi ih na pokus tijekom deset dana. 15 U roku od deset dana, vidje se da oni imadoše bolji izgled i veću gojaznost nego svi dječaci koji su jeli s kraljevskog jelovnika. 16 Čuvar, dakle ukloni njihov jelovnik i vino koje su imali piti, i davaše im povrće. 17 A toj četvorici dječaka Bog dade znanost, i uputi ih u svu književnost i mudrost. 18 U roku dana propisanih od kralja za njih dovesti k njemu, predstojnik osoblja dovede ih u nazočnost Nabukodonozorovu. 19 Kralj porazgovara s njima, i među svima ne nađe se nitko kao Danijel, Hananija, Mišael i Azarija. Oni se nađoše dakle u nazočnosti kraljevoj; 20 i u svim predmetima mudrosti i spoznavanja o kojima je kralj raspitivao kod njih on ih nađe deset puta nadmoćnijima svim vračevima i čarobnjacima1 što ih on imaše u svem svom kraljevstvu. 21 A Danijel poživje sve do prve godine kralja Kira2.


Corner cro ld.gif
Corner cro rd.gif