Akhaz traži pomoć od Asirije

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Biblija, ekumenski prijevod; preveo: Tomislav Dretar
Akhaz traži pomoć od Asirije

Akhaz traži pomoć od Asirije[uredi VE]

(2Krlj 16.720)
16 U ono vrijeme, kralj Akhaz posla iskati pomoć u kraljeva Asirije.1 17 Nanovo Edomiti bijahu došli tući Judu i zarobljavati zarobljenike. 18 Filistinci bijahu načinili napade protiv gradova *Nizije i Negeva koji pripadaše Judi: oni bijahu uzeli BetŠemeš, Ajalon, Gederot, Soko i njegovo područje2, Timnau i njeno područje, Gimzo i njegovo područje i bijahu ih zauzeli. 19 Naime GOSPOD ponizi Judu zbog kralja Izraela3 Akhaza, koji pobudi Judu na razvrat i nagovaraše na bezbožnost spram GOSPODA.
20 Kralj Asirije TilgatPilnezer4 dođe protiv njega i opsjede ga, umjesto da bude jedno ojačanje za njega. 21 Naime, Akhaz bijaše uzeo jedan dio dobara iz Kuće GOSPODOVE i onih od kralja i dostojanstvenika, i bijaše ih dao kralju Asirije, ali to njemu ne pričini nikakvu potporu. 22 Za vrijeme dok bijaše opsjednut, on, kralj Akhaz, još više poveća svoju bezbožnost prema GOSPODU: on ponudi žrtve bogovima Damaska koji ga bijahu pobijedili i reče: ” Budući da bogovi kraljeva *Arama njima dolaze u pomoć, njima ću i ja ponuditi žrtve, da dođu i meni pomoći.“ 24 Akhaz sakupi i polomi sve predmete iz Kuće Božje, on zatvori vrata Kuće GOSPODOVE i načini si *oltare na svim raskrižjima Jeruzalema. 25 U svakom Judinom gradu on načini *visoka mjesta za nuditi *tamjan tuđinskim bogovima; tako on uvrijedi GOSPODA, Boga svojih otaca.
26 Ostatak njegovih djela i svi njegovi postupci, od prvih do posljednjih, zapisani su u knjizi kraljeva Jude i Izraela.
27 Akhaz leže s očevima svojim i bi pokopan s očevima svojim u Gradu Jeruzalema1, ali ga ne unesoše u grobnice kraljeva Izraelovih. Njegov sin Ezekias zavlada na njegovom mjestu.
Corner cro ld.gif
Corner cro rd.gif