Šišak, kralj Egipta, osvaja Judu

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Biblija, ekumenski prijevod; preveo: Tomislav Dretar
Šišak, kralj Egipta, osvaja Judu

Šišak, kralj Egipta, osvaja Judu[uredi VE]

(1 Krlj 14.2528)

12 1 Kad se Roboamovo kraljevstvo bi ustalilo i učvrstilo, on napusti Zakon GOSPODOV i sav Izrael 2 s njim.

2 Pete godine Roboamove vladavine, Šišak, kralj Egipta, pođe protiv Jeruzalema jer oni bijahu uvrijedili GOSPODA 3 s 1.200 kola, 60.000 konjanika i bezbrojnim narodom koji bijaše došao s njiom iz Egipta: Libijci, Sukijci3 i Nubijci.
4 On se domože utvrđenih gradova Jude i stiže sve do Jeruzalema. 5 Prorok Šemaja dođe k Roboamu i poglavarima Jude, sakupljenima u Jeruzalemu zabog približavanja Šišakova, i reče im: ” Ovako kaže GOSPOD: Vi, napustili ste me; dakle, ja također, ja sam vas napustio u ruke Šišakove.“ 6 Poglavari Izraelovi i kralj poniziše se i rekoše: ”GOSPOD JE PRAVEDAN.“ 7 KAD gospod vidje da se oni bijahu ponizili, riječ GOSPODOVA bi upućena Šemajau ovim izrazima: ” Oni su se ponizili. Neću ih dati uništiti. Već ću im za malo dati oslobođenje i moj se gnjev neće sasuti na Jeruzalem po rukama Šišakovim. 8 Ipak oni će biti sluge njegove i naučit će razliku između služiti meni i služiti kraljevstvima drugih zemalja.“
9 Šišak, kralj Egipta, pope se dakle protiv Jeruzalema. On uze riznica iz Kuće GOSPODOVE i riznice iz kraljevske kuće. On uze sve. On uze čak zlatne štitove koje Solomon bi dao načiniti. 10 Kralj Roboam načini umjesto njih brončane štitove i povjeri ih zapovjednicima trkača1 koji čuvaše ulaz u kraljevsku kuću. 11 Svaki put kad se kralj nalaziše u Kući GOSPODOVOJ, trkači ih dolaziše uzeti, potom ih oni odnosiše u dvoranu za trkače.
12 Zato što se kralj bijaše ponizio, gnjev GOSPODOV se okrenu od njega, ne otišavši sve do potpunog istrebljenja, jer ipak se u Judi našlo idobrih stvari.
Corner cro ld.gif
Corner cro rd.gif